Fungicidele sunt produsi chimici “biocizi” sau organisme biologice ce se folosesc pentru exterminarea fungilor sau a sporilor acestora. Fungii pot cauza pagube foarte serioase in agricultura rezultand in pierderi ireparabile are recoltelor, a calitatilor acestora si deci nu in ultimul rand, a profitului. Fungicidele sunt folosite atat in agricultura cat si pentru a lupta impotriva infectiilor cu fungi la animale.
Chimicalele ce sunt folosite pentru a controla oomycetele, care nu sunt la baza fungi, sunt incadrate tot in categoria fungicidelor deoarece folosesc acelasi mecanism ca si fungii pentru a infecta plantele. Fungicidele pot fi de contact, translaminare sau sistemice. Fungicidele de contact nu se introduc in tesutul plantei ci o protejeaza numai la nivel extern in locul aplicarii. Cele translaminare redistribuie fungicidul de sus in jos pe lungimea plantei. Cateva fungicide sunt sistemice, localizate la nivelul intregii plante.
Majoritatea tipurilor de fungicide ce se pot cumapra se vand in forma lichida. Un ingredient foarte comun si activ il reprezinta sulful, present in concentratii de 0.08% in concetratii mici si 0.5% in concetratii mai mari. Fungicidele in forma de pulbere sunt pe baza de 90% sulf si sunt foarte toxice. Alte ingrediente active sunt uleiul de jojoba, bacteria Bacillus Subtilis si fungul “benefic” Ulocladium oudemansii. De asemenea mai sunt prezente si fungicidele naturale, acestea fiind capabilitatile de reactie chimica imunitara a diferitelor plante, impotriva microorganismelor si ciupercilor.